Waarom bloed en plasma doneren?

Soms is het niet moeilijk om een mensenleven te redden. Want wie bloed en / of plasma doneert, redt eigenlijk al mensen. Maar wat is wat nu eigenlijk? In dit artikel leggen we het verschil uit en waarom het belangrijk is om beiden te doneren.

Wat is bloed?

Bloed is de vloeistof die ons hart door onze aders pompt. Via het bloed vervoert je lichaam zuurstof en voedingsstoffen naar onze organen. Bloed bestaat uit rode en witte bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. De rode bloedcellen transporteren zuurstof, terwijl witte bloedcellen ons lichaam beschermen tegen infecties. Heb je een wonde, dan zijn het de bloedplaatjes die wakker worden. Het zijn de bloedplaatjes die verantwoordelijk zijn voor het korstje, want zij staan in voor de bloedstolling - en dus ook voor het stoppen van bloedingen. Wanneer je bloed doneert, worden de verschillende bestanddelen van elkaar gescheiden. Hiermee verkleinen artsen de kans op bijwerkingen bij een transfusie en wordt elk bestanddeel gebruikt voor hun 'expertise'. Rode bloedcellen voor wie kampt met bloedarmoede, bloedplaatjes voor wie kampt met interne of externe bloedingen. Enkel de witte bloedcellen worden vernietigd. Deze maken namelijk deel uit van je immuunsysteem en verhogen daarom de kans op neveneffecten. Bloed dat niet gebruikt wordt voor transfusie doeleinden, hoeft niet per se gesplitst te worden. Hiermee worden diagnostische testen uitgevoerd.

Wat is plasma?

Plasma is dus ook een bestanddeel van je bloed. Het is de vloeistof die de bloedcellen draagt en bestaat voornamelijk uit water. Plasma bevat ook allerhande belangrijke stoffen zoals eiwitten, suikers, vetten, hormonen, antilichamen … Alles wat we nodig hebben voor de groei, ontwikkeling en gezondheid van ons lichaam kan je in plasma terugvinden. Het spreekt voor zich dat dit een extreem belangrijke stof is! Plasma kan gebruikt worden om patiënten te helpen die een tekort hebben aan bepaalde eiwitten of andere stoffen in hun bloed. Wie extreem zwaar bloedverlies heeft geleden heeft ook baat bij een plasmatransfusie. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de productie van geneesmiddelen en andere medische producten. 

Hoe kan jij helpen? 

Er is een grote behoefte aan bloed- en plasmadonoren. Het is duidelijk dat jouw donatie ofwel een mensenleven kan redden, ofwel potentieel een doorbraak in de geneeskunde heeft vergemakkelijkt. Om donor te worden, zijn er wel enkele vereisten. Je moet 18 jaar of ouder zijn om te doneren. Het is ook niet toegelaten om je eerste donatie te doen na je 66e verjaardag. Wie onveilig vrijt mag geen bloed geven, net zomin homoseksuele mannen dit mogen. Dit omdat er sprake is van een verhoogd risico op infectieziektes. Als donor moet je daarnaast ook voldoen aan de medische voorwaarden die vastgesteld zijn door de bloedbanken. Je kan een online donortest doen om te bepalen of je al dan niet in aanmerking komt.

Hoe verloopt het proces? 

Indien je een geschikte kandidaat bent om bloed of plasma te doneren, kan je vlot een afspraak maken bij een bloedbank in de buurt. Bij bloeddonatie wordt bloed afgenomen via een naald in de arm, wat meestal minder dan 10 minuten duurt. Plasma doneren duurt net iets langer. Ook hier wordt je bloed via een naald in de arm afgenomen, waarna plasma wordt gescheiden van de bloedcellen. Enkel het plasma wordt apart gehouden,de rest van het bloed krijg je terug. Dit geldt ook voor het doneren van bloedplaatjes. Dit proces duurt zo’n 45 tot 90 minuten. Na een donatie krijg je standaard een zoetigheid om terug op krachten te komen.

Wil je graag doneren? Maak je afspraak via https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/ of vraag meer informatie bij je apotheker.