Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Blog artikels 1-12 van 45

Pagina's
Sorteer op:
Waarom bloed en plasma doneren?

Waarom bloed en plasma doneren?

Soms is het niet moeilijk om een mensenleven te redden. Want wie bloed en / of plasma doneert, redt eigenlijk al mensen. Maar wat is wat nu eigenlijk? In dit artikel leggen we het verschil uit en waarom het belangrijk is om beiden te doneren.

Intermittent fasting: meer nadelen dan voordelen?

Intermittent fasting: meer nadelen dan voordelen?

Intermittent fasting, ook wel bekend als IF, is een eetpatroon waarbij mensen perioden van vasten afwisselen met perioden van eten. Deze methode won de afgelopen jaren sterk aan populariteit, vooral dankzij de voordelen die eraan verbonden zijn. Nochtans is het wetenschappelijk bewijs voor het succes van deze methode te onderbouwen beperkt, en zijn er ook nadelen verbonden aan IF. In dit artikel nemen we Intermittent fasting nauwkeurig onder de loep.

Hoe behandel je acne?

Hoe behandel je acne?

Vele pubers krijgen ermee te maken. Nee, niet het gênante gesprek met de ouders over de bloemetjes en de bijtjes. Acne, een veelvoorkomende huidaandoening. Bij de ene verdwijnt het vanzelf, de andere heeft nood aan schoonheidsproducten of medicijnen.

Wat is slagaderverkalking?

Wat is slagaderverkalking?

Slagaderverkalking, in de medische wereld bekend als atherosclerose, is een veelvoorkomende aandoening die levensbedreigende complicaties veroorzaakt. De aandoening verloopt zeer langzaam en vaak zonder symptomen, waardoor deze lang onopgemerkt kan blijven. Maar wie aan slagaderverkalking lijdt, loopt meer kans op een hartinfarct of beroerte. Met 15 miljoen doden is het één van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld. 

Antabuse kan nu door apothekers worden nagemaakt

Antabuse kan nu door apothekers worden nagemaakt

Antabuse is een geneesmiddel dat jarenlang gebruikt werd om mensen met een alcoholverslaving te helpen. Geneesmiddelenproducent Sanofi haalde het medicijn eerder dit jaar van de markt, waardoor zowel zorgverleners als patiënten met de handen in het haar zaten. Maar achter de schermen bleef het niet stil. De Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VPP), de Apothekersbond (APB) en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) namen het voortouw en kwamen met een alternatief naar buiten. Apothekers kunnen vanaf nu Antabuse namaken en kunnen zo alcoholici helpen met een magistrale bereiding (huisbereiding door de apotheek).

Alles wat je moet weten over abortus in België

Alles wat je moet weten over abortus in België

Abortus is een onderwerp dat veel discussie en emotie oproept. Het is een persoonlijke en vaak moeilijke beslissing voor vrouwen, die door verschillende factoren kan worden beïnvloed. In dit artikel bespreken we wat abortus is, de wettelijke aspecten en wat elke vrouw moet weten over haar opties en de zorg die beschikbaar is.

Endometriose: meer dan pijnlijke menstruatie

Endometriose: meer dan pijnlijke menstruatie

Endometriose is een gynaecologische aandoening en komt dus enkel voor bij vrouwen. In België lijdt ongeveer 10% van de vrouwen in hun vruchtbare leeftijd aan deze aandoening. Het is een pijnlijke aandoening die, indien onbehandeld, verstrekkende gevolgen kan hebben. In dit artikel belichten we endometriose in alle aspecten: van symptomen tot behandeling.

Vapen: veilig hulpmiddel om te stoppen met roken of niet?

Vapen: veilig hulpmiddel om te stoppen met roken of niet?

Stoppen met roken is altijd een uitdaging. Tegenwoordig is vapen een populaire methode geworden om te minderen of zelfs te stoppen met de traditionele vorm van roken. Vapen, ook bekend als elektronisch roken, beschouwen heel wat rokers als een gezonder alternatief aangezien er geen tabak aan te pas komt. Maar eigenlijk is het niet bewezen dat vapen een effectieve methode is om te stoppen met roken. Bovendien is het ook niet geheel risicovrij, en in dit artikel werpen we een licht op de potentiële negatieve gevolgen van vapen.

Zwangerschapsvergiftiging, wat is het?

Zwangerschapsvergiftiging, wat is het?

Zwangerschapsvergifting, ook bekend als pre-eclampsie, is een ernstige aandoening waar te weinig over wordt gesproken. Hoewel het op het eerste gezicht gaat over niet meer dan enkele vervelende kwaaltjes, kan dit ernstige gevolgen hebben voor zowel moeder als kind. Dit artikel buigt zich over deze aandoening, met als doel meer bewustzijn te creëren. 

De voordelen van een medicatieschema

De voordelen van een medicatieschema

Een medicatieschema is een belangrijk hulpmiddel voor patiënten om hun medicatie te beheren. Je apotheker heeft een essentiële rol: je krijgt hulp met de organisatie van je medicatie en ontvangt een optimale dosering waardoor bijwerkingen tot een minimum worden beperkt. In dit artikel lichten we de voordelen en het belang van medicatieplanning toe.

De voor- en nadelen van voedingssupplementen

De voor- en nadelen van voedingssupplementen

Voedingssupplementen gebruik je om je dieet aan te vullen, bijvoorbeeld wanneer je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen of je specifieke gezondheidsvoordelen wil behalen. Dergelijke supplementen komen in verschillende vormen: pillen, poeders, drankjes … Enkele gekende voedingssupplementen zijn vitamine D, vitamine B12, ijzer en magnesium.

1 op de 2 jongeren voelt zich verslaafd aan de smartphone

1 op de 2 jongeren voelt zich verslaafd aan de smartphone

Jongeren kunnen niet zonder hun smartphone. In die mate dat de helft van hen zich eraan verslaafd voelt. Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als een vat vol voordelen: op school, thuis, onder vrienden, ... Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 Belgische jongeren tussen 12 en 23 jaar over hun digitale welzijn.

Pagina's